Sorina Țibacov. Schiță de portret


Pe Sorina Țibacov am întâlnit-o mai întâi prin intermediul lucrărilor ei din expozițiile de grup găzduite de Galeria de Artă din Alba Iulia, în prima parte a anilor ‘80. Venită mai târziu în oraș decât majoritatea colegilor ei de breaslă, pe care îi cunoșteam din expoziții anterioare, Sorina Țibacov făcea figură aparte. Și asta nu doar pentru că pictura ei era, atunci, ca și acum, abstractă - în fond mai existau exponenți ai curentului cu pricina -, ci datorită faptului că stilul ei, imediat recognoscibil, avea o vervă cu "sunet" atât de personal și de provocator încât privitorul era aproape „somat” să se poziționeze în raport cu el. Sau, mă rog, cu imaginile ce-i purtau pecetea. Această poziționare putea fi o reverență sau un mormăit acuzând o așa-zisă lipsă de sens, dar niciodată o indiferență reală.


Eu am ales reverența, de la bun început, concretizată în cronicile plastice pe care le scriam pe atunci. La un moment dat, când în sediul ziarului la care lucram, am primit un birou cu pereți de un alb pe cât de strălucitor, pe atât de impersonal, i-am propus Sorinei Țibacov să-și expună acolo câteva pânze. A fost imediat de acord, cu bunăvoința ce o caracterizează. Prezența lucrărilor ei în spațiul în care îmi petreceam cea mai mare parte a fiecărei zile l-a modelat într-un stil greu de descris în cuvinte. De câte ori coala albă de hârtie se încăpățâna să-mi preia gândurile în forma pe care mi-o doream, le priveam și ma refugiam în ele ca într-o lume alternativă în care, dacă reușeai să ajungi, erai răsplătit cu doze substanțiale de energie bună, hrănitoare pentru spiritul dispus să o primească. Efectul acesta uimitor mi le-a făcut cumva indispensabile, obligându-mă să-i împărtășesc autoarei dorința de a le cumpăra. A fost atât de stânjenită când a venit vorba despre preț, încât a trebuit să-l stabilesc singură, în condițiile în care eram o la fel de bună "negustoreasă" precum domnia-sa.


După 1989, chiar dacă n-am mai scris cronici de profil, am urmarit cu interes și bucurie evoluția Sorinei Țibacov, constând într-o perpetuă îmbogățire a tehnicilor formulării plastice. Acestea îmi par puternic impregnate de efortul artistei de a se ridica deasupra empiricului și a rutinei. Cu alte cuvinte, în cazul ei, fastul cromatic, mixtul de tehnici picturale extrem de bine asimilate nu sunt destinate flatării publicului, seducerii lui în chip ieftin, ci elaborării cât mai riguroase a interogațiilor pe care orice artist autentic și le adresează în cadrul unor exerciții de gândire, al unor frământări interioare ce se dovedesc fertile numai și numai în măsura în care vizează revelarea de adevăruri existențiale profunde.


Deși în compozițiile din ultimii doi-trei ani, Sorina Țibacov - pe lângă cifre și alte semne - a integrat câteva portrete, cel mai pregnant "personaj" al lucrărilor sale rămâne lumina. O lumină cu vibrație înaltă, de calitatea celei care traversează vitraliile și se răsfrânge asupra receptorilor cu forța dar, mai ales, cu generozitatea harului multiplicat prin truda fiecărui artist pătruns de misiunea cu care a fost învestit odată cu înzestrarea sa.


Fiecare expoziție a Sorinei Țibacov este, așadar, un regal, un spectacol vizual copleșitor nu prin dimensiunea, și ea impresionantă, a majoritații pânzelor, ci prin limbajul plastic perfect stăpânit și impecabil articulat, generator de intense emoții și reconfigurări interioare, atât de necesare într-o lume în care sacrul e pe cale de a pierde lupta cu profanul. O luptă dusă cu arme dintre cele mai distrugătoare.Maria Lucia Munteanu

jurnalist

#sorinațibacov #art

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square